l’Epicerie Au bon manger, Reims

epicerieaubonmanger

Ik ga elk jaar wel ’s naar de Champagnestreek om een voorraad in te doen. Meestal spreek ik af met enkele vrienden, en om de zoveel jaar ook met de respectievelijke partners. We hebben er onze vaste adresjes, en laten ons door wijnschrijfsels allerhande inspireren tot het ontdekken van nieuwe adresjes. Vaak maken we er een weekendje van. Overnachten doen we het liefst in Le Clos Raymi, een charmant hotel in Reims, waar we enkele jaren geleden kennismaakten met een magnifieke millesimé van Jacques Selosse.

Maar ik wou hier eigenlijk niet over champagne schrijven, wel over restaurants in champagne. Want ik ben nog steeds op zoek naar een goed restaurant zonder te vervallen in de klassieke chiqué, het zogezegde restaurant ‘gastronomique’, met tafelkleren, meestal roze of beige, tot op de grond, en garçons nog stijver dan mijn tuinhark…

Ooit zijn we op aanraden van Bruno gaan eten in l’Assiette Champenoise in de buurt van Reims, waar we, overmoedig als we waren, de degustatiemenu hadden besteld. Ik herinner me nog een reeks van voorgerechten (o.a. de coquilles st-jacques maar dan in drie naast elkaar geplaatste borden op 3 wijzen), talloze tussengerechten, half-knockout geslagen bij de hoofdgerechten om te eindigen met zeker 4 borden desserts en tenslotte bij de koffie een tafel die overvol snoepgoed ‘friandises’, pralines, smoutebollen tot en met echte suikerspinnen werd geladen… ’t Was precies de Sinkse Foor. De rekening verhield zich evenredig tot de wansmakelijke overdaad die ons aan tafel te beurt viel. Sedertien werd het mij absoluut verboden nog restaurantsuggesties in de Champagne te doen… Laat staan er hier naar door te linken.

Maar bij onze laatste champagnetrip, enkele weken geleden, vonden we in Reims een werkelijk uniek winkeltje, boordevol lekkere spullen. Aline en Eric zijn ingeweken Parijzenaars en runnen l’Epicerie Au bon manger sinds enkele jaren. Ze slaakten een zucht als ik ze aansprak over de ‘überklassieke’ restaurants in Reims en omstreken …

Ze verkopen de meest authentieke etenswaren. Je vindt hier nog wilde zalm, gemillésimeerde sardienen in blik, charcuterie allerhande, Spaans Baskische hammen, truffels, de befaamde kruiden van Roellinger, artisanale mosterd, boter, confituren, kazen van meester affineur Philippe Olivier, koffie, thee van het Parijse La Maison des Trois Thés, wijnen, Japanse wiskey, … Noem maar op, ze hebben elk ingredient wellicht in de meest authentieke, of artisanale kwaliteit in huis.

En wat heel bijzonder is, ze hebben ook enkele tafeltjes en presenteren je het krijtbord, waar de heel bijzondere ‘assiettes’ op beschreven staan. Ze assembleren de borden achter hun koeltoog, dus alles komt kraakvers, of pas afgesneden op je bord. Het épicerietje is heel gezellig en je zit letterlijk tussen de uitgestalde waren. En je kan heerlijke wijnen per glas bestellen. Buitengewoon en wat een verandering om hier dit degelijk lunch-alternatief te vinden. l’Epicerie Au bon manger, 7 rue Courmeaux (dichtbij Place du Forum), Reims. +33 3 26 03 45 29. Lees ook de blog van Aline.

kruidenRoellingerkrijtbordkoeltoog

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eten, Food, Goei adreske, Koken, Reizen, Wijn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op l’Epicerie Au bon manger, Reims

 1. Tom Feys zegt:

  Beste,

  Lijkt me een super toffe locatie. Nu trekken wij voor eindjaar naar Reims en wil ik graag horen of we er op oudejaarsavond kunnen eten? Is er een e-mailadres waarmee we eventueel kunnen reserveren?

  Vriendelijke groeten,

  tom

 2. Aline Serva zegt:

  Bonjour Geert,
  Toujours contente de te lire!
  A très bientôt.
  Amitiés.
  Aline Serva
  Epicerie Au Bon Manger.

 3. guylaine zegt:

  Une excellente adresse !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s