Balikçi Sabahattin, Sultanahmet, Istanbul

balikçi sabahattin

Na een week stappen in Cappadocië  (dat op honderden kilometers van de zee ligt, en waar kunstmatig gekweekte forel zowat de enige vis is die je daar kan eten), waren we voor onze eerste avond in Istanbul op zoek naar een goed visrestaurant. De jongens van ons hotel (Ibrahim Pasha) reserveerden voor ons een tafeltje bij Balikçi Sabahattin. ‘Sabahattin the Fisherman’ barst letterlijk uit z’n voegen. Jaren geleden erfde Sabahattin een piepklein restaurant in een straat parallel aan de huidige, maar ’t was zo klein dat hij z’n tafels buiten op straat begon te zetten. Nu zit hij in een oud gerestaureerd Turks huis, met wat meer plaats binnen, maar op mooie zomeravonden worden de tafels nog altijd op ’t pleintje en in het aanpalend straatje gezet.

Er is geen menu. Eens gezeten krijg je de lekkerste mezzes of hapjes voorgesteld en kies je o.a. uit geroosterde auberginesla, waterkers met yoghurt, kreeft met gravelaksachtige saus, kikkererwtenpuree met munt en olijfolie, spinaziesla, … Gevolgd door visgerechten, volgens het aanbod van de markt: gegrilde gamba’s, gegrilde inktvis met yoghurtsausje, zeebaars, roodbaars, kreeft, …

aubergineslawaterkersyoghurtkreeftgravadlakskikkererwtpureemunt

Alles is hier heerlijk en vers. Een eerlijke en lichte viskeuken zonder franjes, wat je in een havenstad mag verwachten. Het restaurant wordt door de locals drukbezocht, maar ook de Amerikaanse expats uit de regio lijken het ondertussen ontdekt te hebben. Balikçi Sabahattin, Seyit Hasan Kuyu Sokak 50,  Sultanahmetwijk, Istanbul, tel.nr. 0212 458 1824.

Dit bericht werd geplaatst in aan tafel, Eten, Food, Goei adreske, Reizen, Restaurant, Travel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s