Against the Day, Luc Tuymans in Wiels

againstthedayJe kon er in de media niet naast kijken, luisteren of lezen: de nieuwe tentoonstelling van Luc Tuymans in Wiels. Eerlijk gezegd had ik nog nooit een werk van Tuymans van dichtbij gezien en bovendien was ik in Wiels nog niet verder geraakt dan de immense hal beneden. En dus ikke curieus… Ik was er op een kalme middag deze week, snel een quichke gegeten bij Kamilou, en dan naar boven naar de grote zalen van de voormalige brouwerij. De werken van Tuymans hangen fantastisch in die grote kale ruimtes vol met licht. Je wordt er als het ware naar toe gezogen. Zijn werken nodigen ook uit om eerst vanaf afstand in je op te nemen, om dan langzaam inzoomend er naar toe te stappen en daarna weer uitzoomend er van weg te stappen. En man man man, kan die gast schilderen. Het thema: “against the day/contrejour/in tegenlicht”. Heel wat werken zijn geïnspireerd op beelden die hij van allerlei schermen, reality tv, computerbeelden, enz… afhaalt en naschildert. Vaak werkt hij dan met tegenlicht, door de lichtbron zelf of de reflectie van het scherm met melkzachte kleuren te schilderen. Het levert verstilde illusoire beelden op die prachtig zijn om lang bij stil te staan. Ga zeker eens langs en vermijd de drukke dagen. De werken komen zoveel beter tot hun recht in een quasi lege zaal. Nog tot 2 augustus in Wiels.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Kunst en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Against the Day, Luc Tuymans in Wiels

  1. Moina Maris zegt:

    Prachtige ruimte inderdaad. En goed ingericht. Elk schilderij de ruimte voor de aandacht die het verdient of zou kunnen verdienen. Een aantal fantastische doeken, maar ook een paar die de indruk wekken in elkaar geflanst te zijn. Doeken die eerder de banaliteit van het schilderen bevestigen dan deze te overstijgen. De grote precisie die we kennen uit eerder werk en die hier ook zeker aanwezig was, stak schril af tegen de doeken die dit leken te missen. Hier ervaar je het schilderij niet als een realiteit, laat staan als een virtuele realiteit die deze weer weergeeft. Wanneer de verf niet volledig op de juiste plaats zit lijkt het over de verf te gaan en verdwijnt dat wat weergegeven wordt naar de achtergrond.

    Misschien had hij er een bedoeling mee, dat zou je verwachten van iemand die zo goed schildert en spreekt als Luc Tuymans, ik heb echter de indruk dat tussen het verhaal en een aantal doeken een paar steekjes zijn laten vallen. Respect voor de man, daar niet van. De tentoonstelling is ook zeker de moeite waard, maar de concentratie lijkt in een aantal doeken te zitten en niet in het geheel, waardoor er hiaten ontstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s