Het laatste vuur, Alize Zandwijk, KVS & Ro Theater

hetlaatstevuur2Er zijn leukere manieren om je avond door te brengen, dan te gaan kijken naar ‘Het laatste vuur’, gebaseerd op een toneeltekst van de Duitse Dea Loher en geregisseerd door Alize Zandwijk.

Een treurige buitenwijk van een provinciestadje. Een minderjarige chauffeur vlucht er met grote snelheid in een gestolen auto. Een politieagente, die hem voor een terrorist houdt, zit hem op de hielen. Een bal rolt over straat, een kind rent erachteraan. Voor de ogen van een door oorlog getraumatiseerde vluchteling rijdt de agente het kind dood. Deze tragische gebeurtenis werkt als katalysator op het leven van acht zonderlinge wijkbewoners. Het dode kind is het enige dat hen bindt. Hun wereld brokkelt af, valt langzaam uit elkaar. De aanwezigheid van de vreemdeling roept vragen op: wat doet hij hier en waarom gaat alles mis sinds hij in de buurt is?

Het stuk beklijft aanvankelijk door dit schokkende voorval en door de ervaringen van de verschillende buurtbewoners die het tragische feit trachten een plaats te geven in hun leven. Gaandeweg echter worden de acteurs slaaf van hun eindeloze lange en troosteloze teksten, vlot het stuk niet meer, sloeg bij mij de vermoeidheid toe en kabbelt de voorstelling verder in een reeks van pijnlijke en noodlottige unhappy ends. Je blijft als kijker verweesd achter. En de rode wijn in het foyer daarna, smaakte ook nog naar stop. Ligt het aan de acteurs die volgens mij wel hard hun best deden of aan de saaie afstandelijkheid van Zandwijks regie? Spijtig.

Ik wil het niet afraden, maar wat het beste stuk van het jaar in Duitsland was, wordt dit bij ons volgens mij niet. Tot 14 maart nog in de KVS.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s