Wij haten Brussel, Mental Finland, Smeds Ensemble, KVS

mentalfinland2De kop in Brussel Deze Week sprak boekdelen. Uitgangspunt: Europa 2069, de Europese Unie heerst over het hele continent, alleen in een uithoek brandt er nog een verzetshaard van ruige Finnen, die vanuit hun op biervaten geplaatste container strijd voeren tegen Europa.

Het georganiseerde Europa gesymboliseerd door de sierlijke synchrone bewegingen van balletdansers in lichtblauwe tutu’s, krijgt er letterlijk en figuurlijk van langs als de Finnen met hun hockystick staan te zwaaien en te brullen. De geluids- en smakeffecten worden zoals in de stripcartoons tegen de achterkant van de scene geprojecteerd. Om te gieren is de scene in slowmotion waar een Finse verzetsheld een laatste overlevende Europese danser te lijf gaat met een welgerichte scheet. 

Zolang de Europeanen in het verhaal waren, konden we nog enigzins volgen.

De ellenlange scène van de opdringerige zigeuner die niet langer welkom is in de tot sauna omgetoverde container en het laatste uur van totaal ontaarde Finnen met incestueuze familieverhalen waren er voor ons teveel aan. Kristian Smeds mocht dan al aangekondigd hebben dat de Finnen “totally mental” zouden gaan. Wellicht had hij beter een dik uur uit zijn 3 uur durende voorstelling gesmeten, dan hadden we er een fijne, weliswaar zwartgallige, mentale herinnering aan kunnen overhouden. Mental Finland, gelukkig nu al afgelopen. Een kleine impressie hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dans, Theater en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s