In ongenade, J.M. Coetzee

 

inongenadejmcoetzee2Dit boek stond al een tijdje op m’n leesplank en tijdens de kerstvakantie kwam ik er eindelijk toe het te lezen.

David Lurie, professor aan de Kaapse universiteit, doceert poëzie en door een romantische affaire met een studente, raakt hij in opspraak en wordt hij gedwongen oneervol ontslag te nemen aan de universiteit. Hij trekt zich terug op de afgelegen boerderij van zijn dochter in de Oostkaapprovincie, in de hoop enig evenwicht in zijn leven aan te brengen. 

Het tij keert echter in Zuid-Afrika en het geweld neemt toe. En hij wordt samen met zijn dochter het slachtoffer van een gewelddadige overval op de boerderij…

Het verhaal sprak me heel erg aan. Enerzijds door Coetzee’s sobere doch zeer beeldende stijl. Het verhaal beklijft en legt de broze relatie bloot tussen de ouder wordende David Lurie zijn onafhankelijke dochter Lucy. Anderzijds toont het de meedogenloosheid van het geweld in Zuid-Afrika.

J.M. Coetzee schreef  ‘Disgrace‘ (de originele titel) reeds in 1999 en won er toendertijd de Booker Prize mee. In 2003 won hij ook de Nobelprijs literatuur.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Books en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s