Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, Jonathan Safran Foer.

Ik heb dit boek onlangs leren kennen via een voorstelling door FST, en nu tijdens de vakantie bijna in één ruk uitgelezen. Dit is ongetwijfeld het meest intrigerende boek dat ik de voorbije jaren gelezen heb. Jonathan Safran Foer vertelt het verhaal van de 9 jarige Oscar die z’n vader verliest op 9/11 en in New York op zoek gaat naar het slot dat bij een mysterieuze sleutel past die hij gevonden heeft in een blauwe vaas in de kast van z’n overleden vader. Zo probeert hij dichter bij zijn pa te komen en betekenis te geven aan diens zinloze dood. Het boek ontroert en vertedert. Oscar is vindingrijk, zit vol fantasie en is 

uitvinder, sieradenontwerper, sieradenmaker, amateur-entomoloog, francofiel, veganist, origamist, pacifist, slagwerker, amateur-astronoom, computerdeskundige, amateur-archeoloog, verzamelaar van zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, … en nog veel meer… (blz. 112).

Er is de grootmoeder die tegenover woont en de opa die 40 jaar geleden weggegaan is… het bloedige bombardement in Dresden… de moeder en haar vriend Ron, en enkele New Yorkers die Oscar helpen de sleutel te vinden. De verhaallijnen wisselen elkaar af en de typografie en de illustraties slepen je mee in dit ingenieuze verhaal. Bij het lezen van de laatste pagina smaakt het nog naar meer…

Zodra ik terug thuis ben, ga ik op zoek naar Foers debuutroman “Alles is verlicht”. En ik bestel de huiskamervoorstelling van FST bij ons in Brussel ergens eind oktober.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Books, Theater en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Extreem luid & ongelooflijk dichtbij, Jonathan Safran Foer.

  1. Pingback: Alles is verlicht, Jonathan Safran Foer « I started it before I got 40

  2. Nee, zijn debuutroman moet ik nog bestellen. De intentie is dikwijls groter dan de actie… 🙂 Huiskamervoorstelling is wel geboekt, als je interesse hebt op 26 oktober in Jette.

  3. Catherine zegt:

    Inderdaad, een fantastisch boek. Las het in 1 ruk uit. Heb je ondertussen zijn debuutroman al gelezen? Een even grote aanrader?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s