Bosco del Fracasso, Agriturismo, Reggio Emilia

Bosco del Fracasso, in de buurt van Modena en Reggio Emilia, is een authentieke bed & breakfast, een kleine familiale boerderij waar op een biologische manier en met passie gewerkt wordt. Een mooie natuurlijke wijngaard/boomgaard met o.a. Lambrusco wijnstokken op de oude manier geteeld, met de wijnstokken op 2 meter hoogte tussen fruitbomen allerhande (appelen, peren, pruimen, perzik, okkernoot, abrikozen, vijgen…) en wat kleinvee (altijd leuk voor de kinderen). Anna Brevini verwerkt haar oogst van biologisch fruit en bessen eigenhandig tot de lekkerste confituren. Ze verwerkt alles zelf in haar gezellige keuken en ontwerpt en print met grote zorgvuldigheid haar etiketten. Je wordt er sympathiek ontvangen en aan ’t ontbijt proef je de diverse confituren en lekkere taarten die Anna maakt.

De grootste verrassing kwam echter toen Maurizio, haar echtgenoot, ons (niet zonder enige trots) meetroonde naar zijn zolder. Daar rijpt zijn eigenhandig gemaakte ‘aceto balsamico‘ op rijtjes van vaten. De traditionele balsamico azijn uit Reggio Emilia wordt verkregen door alcolholische gisting en bio-oxidatie van ingekookte en dus geconcentreerde druivenmost. Het verouderen en de rijping gebeurt op een set van houten vatjes van verschillende houtsoorten gedurende minstens 12 jaar. Elke houtsoort geeft de azijn een specifieke smaak, zoals kastanje, rijk aan tanine die zorgt voor de donkere kleur, kersenhout verzacht de smaak, moerbeihout zorgt voor concentratie en vanille aroma en het hout van de jeneverstruik zorgt voor meer harshoudende smaak. De vatjes variëren ook in grootte en worden in sets van 5 van groot naar klein geplaatst. Elk jaar kruipt Maurizio op zijn zolder om enkele liters afgewerkte balsamico uit het kleinste vatje te tappen, en een gelijke hoeveelheid aan te vullen van het vatje dat net groter is. Tenslotte wordt de ingekookte most van de Lambrusco oogst van dat jaar toegevoegd aan het grootste vat. Tijdens de zomer verwarmt de zon het pannendak van de zolder en zorgt zo voor de perfecte biotoop voor het verfijnen van de balsamico. 

Maurizio liet ons de vrucht van 12 jaar zorgvuldigheid en geduld proeven… Uiteraard hebben we een voorraad van het heerlijke elixir ingeslagen voor thuis en voor de goede vrienden.

Azienda Agricola Agrituristica Bosco del Fracasso, Via Bosca del Fracasso 20 – 42019 Scandiano – Reggio Emilia – Italië. Telefoon +39 0522 856954.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eten, Goei adreske, Koken, Reizen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bosco del Fracasso, Agriturismo, Reggio Emilia

  1. Pingback: Recent Links Tagged With "agriturismo" - JabberTags

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s